PIZZA | PIZZA BIANCA | DESERY | NAPOJE CIEPŁE | NAPOJE ZIMNE | PIWO W BUTELCE |
WINO z butelki | SEZONOVO WINA NATURALNE | SEZONOVO MENU KUCHNIA*
selekcja win naturalnych #NATURALmętne
kieliszek 125 ml | butelka 750 ml
MUSujące
Pét-nat Trebbiano | Pietramore | Abruzia | Włochy 30 zł | 140 zł
Dobrze wytrawny, przenikliwy, z osadem z wtórej fermentacji, szczep Trebbiano, certyfikat Demeter
Pét-nat L’alba al turó | Mas Goma | Katalonia | Hiszpania 30 zł | 140 zł
Rzemieślniczy petnat ze szepu Macabeo, miękkie smaki gruszki i melona, dość łagodny i czysty.
Achillée Pétillant Naturel | Alzacja | Francja 33 zł | 160 zł
pinot gris z sylvanerem dają w tym winie smak cytryn i limonki. wino pochodzi z 20 hektarowej, rodzinnej winnicy prowadzonej przez ojca i dwóch synów. Od 1999 roku winnicą biodynamiczna, w 2003 uzyskała certyfikat Demeter.
BIEL
Note di Bianco | Alessandro Viola | Sycylia | Włochy 33 zł | 160 zł
Szczep Grillo, malutki producent 7 ha, endemiczne drożdze, bez filtracji i klarowania, nie dodaje siarczynów, wino rzeźkie cytrusowo-kwiatowe a zarówno słoneczne, winnica na północy wyspy pod Palermo
There is no planet B | La Tortuga Veloz | Thunderwinemakers | Verdejo | Rueda | Hiszpania 27 zł | 130 zł
Klasyczne Verdejo z organicznej uprawy od nieklasycznych winiarzy, którzy nie posiadają swojej stałej winnicy. U tych jak sami o sobie mówią „popUPowych winiarzy” wino pojawia się tylko gdy natura na to pozwoli.
Chardoc | Francois de Nicolay | Burgundia | Francja 30 zł | 140 zł
Chardonnay, 12 miesięcy w dębowych beczkach. Wina od Francois powstają ze skupywanych gron, pod warunkiem, że te są ekologiczne lub biodynamiczne. Po starannej selekcji owoców, wina fermentują i dojrzewają w piwnicach w Savigny Les Beaune – bez pompowania, filtracji, nadmiernego siarkowania, butelkowane specjalną metodą.
Hallelujach | Acino Vini | Kalabria | Włochy 34 zł | 165 zł
100% Pinot Bianco po spędzeniu 12 miesięcy w dębowych beczkach dalej utrzymuje świeżość przeplataną z aromatami pieprzu. W niewielkiej 11 ha winnicy l’Acino, powstają wina bez siarczynów.
POMARAŃCZ
Roditis | Ligas | Pella | Grecja 37 zł | 180 zł
Skin contact przez 4 godziny, potem inox i stare beczki przez 8 – 10 miesięcy, żywe i delikatnie szczypiące, bujna egzotyczna aromatyczność
Glou Glou | Fio Wines | Mozela | Niemcy 30 zł | 140 zł
Muller-Thurgau i Pinot Blanc spontanicznie fermentowane na skórkach przez trzy tygodnie nad Moselą we wspólnym przedsięwzięciu dwóch rodzin, niemieckiej Ketten i portugalskiej Nieport, których celem jest produkowanie klasycznych mozelskich białych win, ale w wolniejszym stylu, bez herbicydów, pestycydów i nawozów chemicznych.
Sottobanco | Adres Occhipinti | Procanico Lazium | Włochy | 30 zł | 140 zł
To nowe białe wino Andrei Occhpinti, które uderza bogatym i ostrym smakiem z wyraźną mineralnością. Winifikacja za pomocą tłoczenia całego skupiska i spontanicznej fermentacji z miejscowymi drożdżami w małych beczkach betonowych, bez użycia dodatków chemicznych i adiuwantów enologicznych, z wyjątkiem niewielkiej ilości siarczynów w fazie butelkowania.
CZERWIEŃ
Moschomavro | Ligas | Macedonia | Grecja 34 zł | 165 zł
Szczep autochton Moschomavro, super lekkie i orzeźwiające (ala rose), bardzo mały producent 4ha podregion Pella 1,5h godz. jazdy od Salonik, permaculture od 2007 roku
El Rall | Oriol Artigas | Katalonia | Hiszpania 34 zł | 165 zł
Blend Merlot, Garnacha, Syrah, Monastrell i Sumoll, najmniejsza apelacja w Hiszpanii DO Alella, odbudowują tam szczepy endemiczne, 7 m-cy na osadzie w stali i ok. 20% przez 6 m-cy w starych beczkach, w ogóle nie dodaje siary i wszystko ultra naturalnie
Semplicemente Vino Rosso | Belotti | Cascina Degli Ulivi | Piemont | Włochy 32 zł | 150 zł
pół na pół Barbera z Dolcetto, trzy tygodnie maceracji na skórkach, następnie 11 miesięcy w dębowych kadziach. soczyste, pełne aromatów, nut pikantnych, ziołowych, i mineralnych
Alea Rosa | Adrea Occhipinti | Aleatico | Lazium | Włochy | 30 zł | 140 zł
Spod ręki Andrei Occhipinti to wspaniałe różowe wino z czerwonych winogron. Leżakowane przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali / cementu i co najmniej 2 miesiące w butelce. Występuje w wiśniowo-różowym szkle. Nos ewoluuje w owocowe nuty wiśni i truskawki oraz kwiatowe nuty psiej róży. W ustach jest soczysty, przyjemny, z przyjemną świeżością i mineralnością.
RÓŻ
Aleks | Andrea Occhipinti | Ciliegiolo | Lazium | Włochy | 30 zł | 140 zł
W zapachu mocne nuty czerwonych owoców międzyinnymi truskawek, malin poziomek, rabarbaru i żurawiny, gdzie niegdzie można wyczuć kombuche. Na podniebieniiu pojawia się sybtelność kwaskowej maliny i świeżość soku.